Poklady Slovinska

Lenka Králová
Slovinsko
Rady & tipy na cesty

Ptáte se, proč se vydat na dovolenou zrovna do Slovinska? Tato malá a nenápadná země vás jistě mile překvapí. Průzračná jezera, překrásné hory, obrovské jeskyně a malebná města a vesnice, to je možná důvod, proč do Slovinska každým rokem přijíždí více a více turistů. Společně se podíváme na to, jaká jsou ve Slovinsku hlavní lákadla.   

Jezera

Bled

Jezero Bled je označováno jako ikona Slovinska na úpatí Julských Alp. Není se čemu divit, jezero nabízí panoramatický výhled na okolní hory, především na celoročně zasněžený nejvyšší bod Slovinska horu Triglav. Uprostřed jezera se nachází malý ostrov s malebným kostelíkem. Nedaleko jezera se také najdete stejnojmenný hrad a nespočet vyhlídek na jezero a okolní hory, např. vyhlídku Mala Osojnica. Bled je nejnavštěvovanějším místem Slovinska, proto si ubytování (i v kempu) rezervujte dostatečně dopředu.

Bohinj

Dalším známým jezerem Slovinska je Bohinj. Původem ledovcové jezero je zároveň nejhlubším jezerem Slovinska a jeho teplota se pohybuje okolo 15 stupňů i v létě. Nedaleko jezera najdete vodopád Savica, kam se dostanete pouze pěšky, protože závěr stezky tvoří schody. Kousek nad jezerem je lanovka na horu Vogel odkud je nádherný výhled na celé jezero. Nahoře se můžete projít po hřebenech či vyzkoušet místní bikepark.

Hory

Triglav

Nejvyšším bodem Slovinska a zároveň jediným národním parkem je stejnojmenným Triglav. Národní park se rozkládá na téměř celé části Julských Alp. Mimo výstup na 2864 m vysokou horu Triglav můžete podniknout procházku na soutěsku Vintgar nebo Mostnicu. Soutěska Vintgar je přírodním rájem nedaleko jezera Bled. Vyhloubila ji řeka Radovna a je dlouhá 1,6 km a místy až 250 m hluboká. Na konci soutěsky se nachází vodopád Šum vysoký necelých 16 m. Mostnica je horský potok, který pramení ve skalách. Přes potok je několik mostů, ze kterých můžete pozorovat soutěsku z obou stran a umožní vám udělat okružní procházku. Pokud budete mít štěstí v parku můžete zpozorovat kamzíka, sviště či orla skalního. Mostnica je velmi populární na canyoning.

Julské alpy

Julské alpy nabízí nespočet procházek a túr ať už nádherným údolím či po hřebenech hor. Vystoupat můžete třeba na horu Vršič či Jalovec. O náročnosti výstupu se ale vždy informujte předem. Divoká příroda Alp by vás mohla zaskočit. Většina hor je kamenitých a výstupy jsou náročnější. Mimo horské nadšence jsou Julské Alpy hojně navštěvovány pro již zmíněný canyoning a cykloturistiku.

Karavanky

Pokud hledáte klid a samotu, zvolte sousedící Karavanky. Jsou nejdelším pohořím Slovinska a nacházejí se na hranicích s Rakouskem. Výhled z nich budete mít nejen na Julské Alpy, rakouské kopce, ale při dobré viditelnosti i na italské Dolomity. Nejvyšší hora nese jméno Stol a měří 2236 metrů.

Jeskyně

Postojna

Jeskyně Postojna patří mezi slovinské perly. Speciální vlak vás vezme hluboko do podzemního světa, kde uvidíte neobvyklé skalní útvary, stalaktity a stalagmity a podzemní chodby. Nedaleko se nachází historický hrad Predjama, největší jeskynní hrad na světě, zabudovaný do 123 m vysoké skalní stěny.

Skočjanská jeskyně

Vápencovitá jeskyně byla v roce 1986 zapsána na seznam UNESCO. Součástí jeskynního systému je i nejhlubší podzemní kaňon Evropy, 26 vodopádů a spousta jedinečných krasových útvarů.

Města

Lublaň

Hlavní město Lublaň a zároveň největší město Slovinska je na evropské poměry přece jen trochu malé, má pouze 280 tis. obyvatel. Nic to ovšem nemění na tom, že se jedná o ekonomické, politické a kulturní centrum celého Slovinska. Ve městě najdete množství kaváren, restaurací, kolonádu a řadu historických památek v čele s Lublaňským hradem, který se týčí na 376 m vysokém kopci v centru Lublaně.

Piran

Město Piran je často označováno za Slovinské Benátky. Leží na ostrém výběžku do moře, což znamená, že terén je hodně členitý a uličky jsou spíše stísněné, o to víc kouzelné. V centru města nenarazíte kromě zásobování na žádná auta, a tak se Piran může stále pyšnit klidnou atmosféru. Město vás okouzlí starobylým přístavem, výhledy na moře a promenádou kolem pobřeží. Přímo na promenádě se lze vykoupat v moři či pokud budete pokračovat po promenádě dál, dojdete do nedaleké Portorože, přímořského letoviska.   

2419 Zobrazení