LOFOTY – Od Å až po NARVIK 1/2

Dominika Radová
Norsko
Rady & tipy na cesty

Stejně jako většina z vás, jsem viděla o Lofotech mnoho reportáží, dokumentů, cestopisů a fotografií. Vždycky jsem si říkala, že je to místo ze snu a přála jsem si do něj proniknout, ale to jsem ještě netušila, že se mi mé přání doopravdy splní.

Začátkem roku jsem dala výpověď v zaměstnání, prodala majetek, zabalila krosnu a vyrazila jsem pracovat do Norska na farmu, zanedlouho za mnou dorazil i přítel a za vydělané peníze jsme pak na začátku září procestovali Lofoty od  Å až po Narvik.

Stačili nám na to čtyři dny.

Ptáte se, jestli jsou Lofoty opravdu tak dechberoucí jako na fotografiích nejrůznějších cestovatelů? Rozhodně ano!

V následujícím článku vás provedu z mého pohledu nejdůležitějšími informace, které potřebujete vědět, pokud jste stejný neználek jako já a přidám k tomu tipy a rady, které se nám hodily na naší nahodilé cestě.

Magické soustroví Lofoty jsou pokladem Norského království. Leží 300 km severně od polárního kruhu v kraji Nordland. Na Lofotech je obvykle teplejší počasí díky Golfskému proudu, který omývá jejich břehy, ale určitě si na cestu přibalte nepromokavou výbavu, jelikož většinu roku zde prší. Pokud byste počasí rádi sledovali podrobněji, stáhněte si spolehlivou aplikaci yr.no.

Jestli přemýšlíte, ve kterém ročním období ostrovy navštívit, tak mohu sdělit pouze to, že každá část roku vám může nabídnout jiná překvapení. Pokud se rozhodnete pro teplejší období, pak doporučuji termíny mezi koncem května až začátkem července, kdy je možné spatřit půlnoční slunce.

Milovníci rybaření si přijdou na své v hlavní rybářské sezóně od února do dubna, ale rybařit lze celoročně dle druhu ryb a podmínek počasí. Určitě vás také osloví všudypřítomná vůně ryb, které se suší na typických stojanech pro ně určené. Teplejší měsíce také nabízí spoustu příležitostí k turistice a horolezení.

Můj přítel Tomáš našel fantastickou aplikaci na trekování po Norsku s názvem Outtt, kde naleznete i vyhlídky očím nejednoho turisty skryté. Mimo jiné jsou zde napsány i úrovně obtížností, časová náročnost a dostupnost terénu. Mnoho fotografií, které znáte z Lofot, je totiž pořízených z hor nad vesničkami a městy. Letní měsíce pak dokáží nabídnout surfování, potápění a šnorchlování, jelikož ostrovy mají nádherné pláže s bílým pískem, které bičují dravé vlny.

Od jara do zimy je možnost pozorovat různé druhy velryb a kosatek. Celoročně je velkou atrakcí na Lofotech i pozorování mořských orlů, většina turistů za nimi jezdí do oblasti Trollfjordu. Když se ale na Lofoty vydáte v zimě a budete-li mít štěstí, ocitnete se v zasněžené krajině plné romantických rorbuers, což jsou typické domky na dřevěných kůlech stoupajících z vody, a nad hlavou vám bude tančit polární záře. Pokud byste chtěli mít větší jistotu, stáhněte si jednu z aplikací s názvem Aurora, kde máte hodinovou předpověď, rychlost solárního větru, oblačnost, KP index (vše pro vaší polohu) a pásma, kde je možné momentálně polární záři vidět.

Určitě se ptáte, jaké škrty zaznamená váš bankovní účet po této poznávací dovolené. Je důležité napsat, že vše, co budete platit či kupovat pro výpočet na českou korunu je nutné vynásobit 2,56 (dle aktuálního kurzu v listopadu 2019). Obecně tedy platí pravidlo, že v celém Norsku je vše cirka 3x dražší než v České republice. Dále už pak záleží na vás, jak moc budete úsporní v aktivitách, trávení volného času, jaké ubytování si budete vybírat a kde se budete stravovat. Lofoty každopádně nabízí ve všech směrech určité cenové rozpětí od nízkonákladového až po luxusní.

V roce 2019 bylo naše nejlevnější ubytování bylo za 600,- NOK pro oba v domácím prostředí útulného pokojíku. V klasických rorbuers jsme pak sehnali nocleh za cenu 800,- NOK pro oba s okny do nebe přímo u pobřeží Norského moře. Jeli jsme v období, kdy zde bylo menší množství turistů a také nejsme moc velcí plánovači, takže jsme vše rezervovali na poslední chvíli před tím, než se nám chtělo spát, a to přes Booking. V nejnapnutějších letních měsících ale doporučuji plánovat. Najíst jsme se dokázali v útulné kavárně za 100,- NOK pro jednoho, ale i v luxusní restauraci za 400,- NOK pro jednoho. Ostrovy také nabízí supermarkety, takže i to je další možnost stravování.

Lofoty se skládají z ostrovů Austvågøya, Vestvågøya, Flakstadøya, Moskenesøya a Gimsøya. Na ostrovech se rozkládá celkem šest obcí - Vågan, Vestvågøy, Flakstad, Moskenes, Værøy a Røst. Severně a východně od Lofot se nacházejí Vesterály, které jsou odděleny od Lofot úžinou Raftsund, jejíž součásti je vyhledávaný Trollfjord a patří k nim ostrovy Langøya, Andøya a Hadseløya. Aby to ale nebylo moc jednoduché, tak sem patří i západní část ostrova Hinnøya a severní část ostrova Austvågøya. Ofoty pak zahrnují pevninu a pár ostrovů východně od Lofot a Vesterál.

Protože po celé délce ostrovů vede silnice E10, tak jsme se rozhodli, že je projedeme celé autem. Působí zde ale i autobusová linka nebo můžete zkusit stopovat. Cestou jsme potkali mnoho stopařů a baťůžkářů, tedy myslím, že v této oblasti jsou na tento způsob přepravy místní obyvatelé zvyklí, takže určitě nebudete mít nouzi o spolujízdu. Pokud nepojedete z domova svým autem, můžete využít kombinaci letecké dopravy na letiště Svolvær a autopůjčovny. Palivo se zde pohybuje pak mezi 24 – 28 NOK za litr (rok 2022). Nejlevnější palivo je obecně o víkendu, nejvíce pak v neděli večer či v pondělí ráno, ale záleží, kde se zrovna nacházíte.

My jsme se rozhodli pro cestu z Bodø trajektem do Moskenes. Doporučuji si trajekt rezervovat ale s určitým časovým předstihem, zvláště v turisticky vytíženém období. K dispozici jsou webové stránky Torghatten Nord. Pro představu, trajekt pluje zhruba 4 hodiny (včetně nalodění a vylodění), můžete se pohodlně usadit, k dispozici je občerstvení (placené) a výhled na širé moře.

Trajekt nás vylodil v kouzelné vesničce na konci ostrovů, kde začala naše cesta letem světem skrz Lofoty. Cesta z Å až do Narviku je dlouhá 348 kilometrů.

O místech, které nesmíte na Lofotech minout si můžete přečíst zde.

Zajímají vás akční letenky? Podívat se na ně můžete zde.

 

3217 Zobrazení