Kouzelné západy slunce na Santorini

Alžběta Šírková
Řecko
Rady & tipy na cesty

Pokud milujete Řecko, kouzelné západy slunce a vítr ve vlasech, pak doporučuji navštívit Santorini patřící ke kykladským ostrovům v Egejském moři. Turisté sem míří právě za zmíněnými západy slunce, ale ne každý si uvědomí, s jakými nástrahami osudu se musel potýkat samotný ostrov.

Sopečný původ ostrovů

Sopečný ostrov Santorini, kdysi zvaný Théra, je známý díky svým modrobílým domečkům, které se týčí na vyvýšených místech. Jeho jedinečnou podobu má ale na svědomí přírodní katastrofa - ohromný sopečný výbuch. Dříve totiž existoval jen jeden velký ostrov – Théra. Ostrov s oválným půdorysem, jehož střed kolem roku 1500 před Kristem rozmetala exploze sopečného vulkánu. Výbuch poslal větší část pevniny na mořské dno a zbytek se rozpadl na pět malých ostrovů. Samotná Théra získala tvar půlměsíce a neobyčejný vzhled jí dodává zatopená kaldera. Šlo o jeden z nejsilnějších sopečných výbuchů v historii, který má na svědomí i zánik minojské civilizace na nedaleké Krétě. Pozůstatky ohromné exploze jsou a budou patrné na věky. Na plážích se setkáte s černým pískem, který zbarvila láva. Zdejší sopečná půda zase dodává neodolatelnou chuť místní vinné révě. A ty výhledy do zatopeného kráteru!

Nejkrásnější západy slunce na světě

Turistickým cílem číslo jedna jsou ale vesničky Oia a Fira terasovitě situované na útesech vysoko nad hladinou moře. Návštěvu Oia, kde jsou podle většiny cestopisů nejkrásnější západy slunce na světě, si nenechte ujít. Pokud si chcete pořídit fotografie bez davu lidí, měli byste sem vyrazit mimo hlavní sezónu. Ne každému se to ovšem poštěstí. V tom případě mám pro vás několik doporučení. Nejdříve si projděte městečko jako takové, protože poté, co zapadne slunce, budou se průvody návštěvníků hrnout na parkoviště autobusů nebo zpátky k trajektům a vy z poznávání nebudete mít vůbec nic. Místní domky mají neobyčejné kouzlo. Jejich specifikem je stavební řešení. Domy jsou zčásti vysekané do skal, a i když se na to první pohled nezdá, překvapí vás svojí prostorností. Skalní domy začali Řekové stavět po silném zemětřesení v roce 1956.

Procházku po městečku byste měli zvládnou tak, abyste nejpozději v 17 hodin stáli na jednom z vyhlídkových míst na dechberoucí západ slunce, jinak se vám může stát, že místo západu slunce uvidíte jen hlavy dalších turistů. Zamířit ještě můžete do některé z restaurací s výhledem, ale pak se připravte na pořádný vítr v peněžence. Nezbývá tedy než čekat na kýžený západ slunce minimálně dvě hodiny. Ačkoli to zní děsivě, ten pohled za to rozhodně stojí. Vybavte se však nápoji, slunečními brýlemi a zejména kšiltovkou nebo jinou pokrývkou hlavy, abyste se vyhnuli nežádoucímu úžehu. Jestliže chcete zažít trochu jiný západ slunce a přitom poznat i nějaké památky na ostrově, pak se vydejte do Ruin starobylé Théry. Nasvícené ruiny vás okouzlí.

Chcete se dovědět více informací o Santorini? Přečíst si je můžete zde.

Zajímají vás akční letenky? Podívat se na ně můžete zde.

 

2365 Zobrazení