Filipínský Voodoo ostrov Siquijor

Klára Nekvindová
Filipíny
Rady & tipy na cesty

Filipínský ostrov Siquijor leží v Boholské moři v těsné blízkosti ostrova Negros, Cebu a Bohol. Je méně navštěvovaný než ostrov Bohol, i přesto je však na ostrově dostatek resortů, najdete zde bary, diskotéky i jeden místní pivovar. Turistů je na ostrově tak akorát. Převládají baťůžkáři cestující na vlastní pěst, ale sem tam narazíte i na organizovanou skupinu. Siquijor je mezi Filipínci považovaný za Voodoo ostrov. Místní prales je proslulý mnoha pověstmi a sídlí v něm celá plejáda démonů a strašidel a na ostrově žije hodně šamanů a léčitelů. Pokud byste se jejich služby rozhodli využít, dobrého léčitele poznáte údajně tak, že si za své služby nebude nic účtovat a případnou odměnu nechá na vás.

Co navštívit a co podniknout na filipínském tajemném ostrově

Voodoo a magie

Při okružní jízdě po siquijorském pobřeží nemůžete minout posvátný strom Balete, ve kterém sídlí jeden ze siquijorských démonů. Je to jedna z hlavních atrakcí na ostrově a přes den je u stromu poměrně rušno. V jezírku pod stromem plavou rybky garra rufa, které se postarají o vaši pedikúru. Vstupné je v řádu desítek peso.

Nejvíce místních léčitelů bydlí ve vesničce San Antonio, která se nachází na kopci ve vnitrozemí. Pokud byste chtěli získat na léčitele kontakt a domluvit si sezení předem, zajeďte na recepci do resortu Coco Groove, kde vám poradí, i když v resortu zrovna nejste ubytovaní.

Vodopády

Nejznámější jsou Cambugahay falls kousek za městečkem Lazi. V roce 2019 se platilo vstupné a místní podnikatelé vybírali poplatek 50 peso za zhoupnutí se do vody na laně přivázaném na stromě nad vodopádem. Na ostrově se nachází několikero dalších vodopádů, které sice nejsou tak velké a krásné jako Cambugahay, ale zase si koupání v nich vychutnáte téměř o samotě. Stačí sledovat odbočky z hlavní cesty lemující pobřeží ostrova.

Klášter San Isidro

V siquijorském městečku Lazi se dochoval jeden z největších koloniálních klášterů na Filipínách San Isidro. Tato budova kláštera je údajně nejstarší v Asii.

Pláže a šnorchlování

Místní vám budou doporučovat pláž Salagdoong. Ovšem klid a samotu naleznete na nedaleké pláži Kagusuan. Počítejte s tím, že vás z pláže po půl čtvrté odpoledne přijde kvůli přílivu vyhnat místní pobřežní stráž.

Pěkné šnorchlování je na korálových zahradách patřících k resortu Coco Groove. Pokud si budete chtít udělat jasno v tom, co jste při šnorchlování viděli, zajděte do muzea mušlí (pár set metrů od resortu Coco Grove). 

Přemýšlíte ještě na který filipínský ostrov se vydat? Přečtěte si ještě něco o ostrově Bohol a Camiquin.

Zajímají vás akční letenky? Podívat se na ně můžete zde.

2100 Zobrazení