Dobrovolníkem v Indonésii, projekt Green & Blue life na Sumatře

Milan Jeglík
Indonésie
Příběhy & rozhovory

Každá doba má své hrdiny, kteří se zapisují do povědomí lidí. V současné době environmentální a morální společenské krize jsou takovými osobnostmi lidé, kteří se rozhodli chránit životní prostředí a ohrožené druhy zvířat. Říkáme jim rangeři a najdeme je po celém světě. Tito hrdinové by však nemohli existovat bez tisíců dobrovolníků, kteří jim pomáhají a podporují jejich činnost. Právě takoví dobrovolníci se vydávají z České a Slovenské republiky na druhou stranu světa podporovat neziskovou organizaci spolek Prales dětem a jejich spolupracovníky, kteří v Indonésii na Sumatře chrání divokou přírodu a ohrožené druhy zvířat od roku 2009.

Když přistanete na mezinárodním letišti Kualanamu v Medanu na Sumatře a poté několik hodin projíždíte několikamilionovou asijskou městskou aglomerací, či nekonečnými plantážemi palmy olejové, tak si uvědomíte, jak moc je lidská civilizace destruktivní pro planetu Zemi. Pak vás konečně čeká příjezd do maličké vesničky Batu Katak na břehu tropické řeky Berkail, kde stojí oranžová základna Tygří dům. Zde vás přivítají nejen Indonésané z neziskové organizace Yayasan Hutan Untuk Anak, ale především členové spolku Prales dětem, superdobrovolníci a černý čtyřnohý ďábel Cháron, strážce pozemku. Tygří dům byl postaven v roce 2015 za podpory českých a slovenských přispěvatelů v čele s Jardou Duškem, firmou Primeros a žáků vzdělávacího školního projektu NEPZ. Zde tráví dobrovolníci svoji první tropickou noc, vykoupou se v průzračné řece a seznámí se s projektem Green Life, s jeho historií i vizemi a s řádem rezervace. Následuje 12ti denní pobyt v česko-slovensko-indonéské rezervaci Green Life, kde se Středoevropané ponoří do divočiny deštného pralesa, spí v terénních táborech, souzní s přírodou, chodí na strážní protipytlácké hlídky po rezervaci, prosekávají stezky, čistí hranici národního parku a pozorují život zvířat v rezervaci, která dosahuje 128 hektarů území na hranicích s NP Gunung Leuser.

V roce 2020 by měla rezervace dosáhnout na vysněných 200 hektarů. Toto magické zalesněné a kopcovité území je domovem pro kriticky ohrožené lidoopi, orangutany sumaterské, které zde mají šanci spatřit i dobrovolníci, především v období zrajících fikusů. Toto území je též teritoriem nejohroženější kočkovité šelmy, tygra sumaterského, jehož stopy jsou zde čas od času k vidění, ale dobrovolníci se s ním mohou seznámit především díky monitorovacímu programu s fotopastmi. Též se zde objevují medvědi malajští a v roce 2018 navštívili toto „ztracené zelené údolí" dokonce divocí pralesní sloni sumaterští. Samozřejmě zde žije mnoho dalších zvířat. Stovky dobrovolníků zde v průběhu posledních 10 let výrazně změnilo pohled na ochranu přírody, stravování, konzumní způsob života, na význam deštného pralesa a oceánu, či na práci rangerů v protipytlácké hlídce Green Patrol, s nimiž se zde mají možnost osobně setkat a vyrazit s nimi nejen do rezervace, ale také do nitra NP Gunung Leuser.

Dvanáctý den dobrovolníci s těžkým srdcem opouští projekt Green Life, absolvují domorodý rafting a prohlídku jeskyně, čímž podpoří lokální komunitu a poté se vydávají na dlouhou dvanácti hodinovou cestu minibusy směr přístavní městečko Singkil, které leží na břehu Indického oceánu. Po dalších pěti hodinách plavby dřevěnou lodí se ocitnou na rajském ostrůvku Sikandang, kde je přivítá druhá dobrovolnická, tentokrát plážová základna projektu Blue Life. Zde je čeká poznávání podmořského světa, péče o základnu, úklid pláží od plastových odpadků, budování hladinových bójí pro kotvení lodí, sběr mořských hvězdic trnových korun, které ničí korálové útesy a zájemci si mohou zkusit též potápění s přístrojem. Hlavním tahákem je však mise na ostrov Bangkaru, kam se dobrovolníci vydávají za čištěním želvích kladišť na překrásnou pláž Amandanga beach, kde kladou karety obrovské a kožatky velké svá kožovitá vajíčka, z nichž se po 60ti dnech líhnou malé želvičky a vy můžete být při troše štěstí u toho. Naším úkolem je tuto pláž čistit od plastových odpadků a vyplavených dřev, či kmenů stromů, které zanášejí pláž a ohrožují tak zdárný průběh kladení i líhnutí mořských želv. Součástí této mise je též strážní činnost na plážích během nočních hlídek ve spolupráci s naší druhou protipytláckou hlídkou Blue Patrol. Návštěva Bangkaru patří k jedněm z nejsilnějších zážitků dobrovolnického programu Green & Blue. Po třech dnech se dobrovolníci nalodí za bouřlivého příboje na loď a vrátí se zpět na ostrov Sikandang na základnu Blue Life, aby pokračovali v čištění pláží na rajských ostrovech Asok, Biawak, či Lambodong.

Dvacátý čtvrtý den se vydají dobrovolníci zpět na sumaterskou pevninu do přístavního městečka Singkil, kde je následujícího dne čeká unikátní zážitek a výprava za mořskými krokodýly do tajemných vodních kanálů, mokřadů a černých vod v deltě řeky Singkil. Zde se rodí naše třetí protipytlácká mise na ochranu orangutanů, krokodýlů a mokřadních nížinných deštných pralesů. V závěru se mohou dobrovolníci zúčastnit úchvatného raftingu na divoké řece u Subulusalam a pak už jejich cesta míří nezadržitelně zpět na mezinárodní letiště Kualanamu v Medanu. Po dvaceti šesti dnech dobrovolnictví a velmi šetrně řízeného ekoturismu se vrací domů, aby se někteří z nich mohli jednoho dne opět vrátit jako superdobrovolníci, či členové speciálních dobrovolnických protipytláckých programů na Operaci Leuser, či Operaci Bangkaru, ale o tom zase někdy příště.

Dobrovolnický 26 denní program Green & Blue vychází na 13 500 Kč Kč bez letenky a nadstavbového programu (Bangkaru, rafting, vstupy do NP a rezervací, doprava z a na letiště – cca 5 000 Kč). Výhodou této dobrovolnické mise je fakt, že se zde domluvíte i česky a slovensky. Podmínkou pro přijetí je láska k přírodě, dobrý zdravotní stav, základní fyzická kondice a schopnost spolupráce v kolektivu v prostředí divoké přírody. Stravuje se šetrně k životnímu prostředí, bez masa a živočišných produktů. Dobrovolnické programy se odehrávají od ledna do začátku dubna a od června do konce září. Dobrovolnické programy významně podporují provoz terénních projektů Green Life a Blue Life na Sumatře.

Více naleznete na www.justicefornature.org a www.pralesdetem.cz. Kontaktovat nás můžete na e-mailu: dobrovolnik@pralesdetem.cz, či na facebooku nebo instagramu Prales dětem. Další informace a videa naleznete na youtubovém kanálu Prales dětem.

Foto: Zuzana Koloušková

2298 Zobrazení