Chorvatsko není jen Makarská riviéra a řízky

Lenka Králová
Chorvatsko
Rady & tipy na cesty

Zdá se vám Chorvatsko už moc profláklé a nudné? Pojďme se tedy podívat, co v Chorvatsku navštívit. V článku najdete známé i méně známé tipy. Jisté však je, že Chorvatsko má po všech stránkách co nabídnout.

Přírodní park Telašćica

Přírodní park Telašćica se nachází v jihovýchodní části ostrova Dugi a okouzlí vás v něm hned 3 věci:

  • Zátoka Telašćica je jedním z nejkrásnějších a největších přírodních přístavů na Jadranu. Uvnitř zálivu je 6 ostrůvků a 25 malých zátok na pobřeží o délce 69 km.
  • Útesy ostrova Dugi Otok nebo místně nazývané „Stene“ stoupají až do výšky 200 m nad mořem a svisle padají dolů 90 m do moře. Hnízdí zde velké množství druhů ptáků.
  • Jezero Mir se skrz četné podzemní trhliny plní slanou vodou z moře a v letních měsících může voda v jezeře dosahovat až 33 °C! Jezero je výjimečně slané, nečekejte tedy bohatý rostlinný či živočišný život, nicméně na jihovýchodním pobřeží můžete najít léčivý kal.

Národní park Mljet

Národní park Mljet je nejstarší mořskou chráněnou oblastí ve Středozemním moři a rozkládá se na téměř 5400 hektarech, včetně mořské oblasti, ostrovů a útesů, a proto pokrývá téměř třetinu ostrova. Dvě hluboké zátoky naplněné mořskou vodou, známé jako Malo Jezero a Veliko Jezero (Malé jezero a Velké jezero), jsou nejslavnějšími místy této oblasti a důležitým geologickým a oceánografickým jevem. Dominantou parku je Benediktinský klášter na ostrově Panny Marie v zátoce Veliko jezero. Národní park Mljet můžete navštívit lodí z Dubrovníku, Splitu a Pelješacu a mnoha výletními loděmi, které kotví většinou v přístavech Polače a Pomena.

Pula

Pula se pyšní velkolepou památkou a tím je římský amfiteátr (Pula Amphitheater), jelikož si jej Římané vybrali za své správní centrum. Naleznete zde i jiné antické památky, za zmínku stojí např. Zlatá brána, která byla inspirací pro stavbu Vítězného oblouku v Paříži. Pula není vyhledávaná pouze pro své památky, ale pro své nádherné pláže - Valovine, Valkane, Valsaline, Zlatne stjene.  

Poloostrov Pelješac

Ostrov Korčula určitě znáte, ale znáte také sousední Pelješac? Pelješac se vyznačuje drsným podnebím, oblázkovými plážemi, menšími vesnicemi a vinicemi. Na poloostrově najdete mimo jiné solné pánve. Sůl se zde vyráběla už od středověku a dodnes se provádí ručně s téměř původními nástroji. Mimochodem celý poloostrov je rájem pro šnorchlování a potápění.

Stonská městská zeď

Město Ston spojuje pevninu s poloostrovem Pelješac. Mohutné hradby se táhnou po svazích vysoko k pevnosti, které dali stavitelé jméno Podzvizd (Pod hvězdami). Stonská městská zeď je ve skutečnosti druhou nejdelší městskou hradbou na světě a přezdívá se jí evropská čínská zeď.

Rovinj

Na západní pobřeží poloostrova Istrie se nachází romantické město Rovinj. Domy jsou vystavené těsně u sebe a terasovitě stoupají vzhůru ke středobodu města, chrámu sv. Eufemie. Ve spletitých uličkách kromě kaváren najdete přehlídky uměleckých výrobků. Druhou neděli v srpnu se zde pak koná tradiční festival výtvarných děl.

Zagorje

Poblíž Záhřebu se rozpíná venkovský region Zagorje. Region se nachází severně od hory Medvednica blízko slovinských hranic. Turistický ruch zde ještě nepropukl a tak tu najdete především klid. Za návštěvu určitě stojí místní vinice, hrady či termální prameny. Pokud potřebujete načerpat ztracenou energii, vydejte se do místních kopců.

Velebit

Velebit je vápencovité pohoří zvedající se z moře až do výšky 1600 metrů. Nejvyšší bod pohoří, Vaganski vrh, měří 1758 m. Mimo množství skalních vrchů, které zde lze zdolat, je tu i spoustu jeskyní, soutěsek a propastí. Vydat se můžete na vícedenní přechod hor nebo i jednodenní treky. Na své si zde přijdou především nadšenci horské turistiky. Natáčelo se zde i několik scén s Vinnetouem.

Lastovo

Rádi byste pro jednou trochu změnu? Žádné hotely a turistický ruch? Tak pro vás je ostrov Lastovo ideální. Pravděpodobně jste o něm ještě neslyšeli, jedná se původně o vojenské jugoslávské území. Lastovo se vyznačuje především klidem, neporušenou přírodou, průzračným mořem, historickými památkami a také výbornou gastronomií. 

Rabac

Rabac je malé rybářské městečko, které se honosí titulem brány do Kvarnerské riviéry. Rabac leží ve stejnojméné zátoce, která vznikla zatopením dolního toku Rabackého potoka. Najdete tu vše, co patří do správného chorvatského letoviska - ubytování na pobřeží, promenádu, oblázkové pláže, průzračné moře, zelené pahorky a čilý společenský ruch. Na rozdíl od jiných letovisek má však Rabac pouze 1400 obyvatel.

Labin

Labin je malé historické městečko se spletitými uličkami, které projdete za den. Leží nedaleko Rabacu a 3 km od pobřeží. Město si drží osobitý historický ráz. Najdete v něm zapadlé náměstí, kouzelné kavárny, restaurace, obchody s místními produkty, ale i muzea a galerie.  

Na závěr přidáme dva tipy na místa, která jsou velmi navštěvovaná, ale jejich příroda je tak úchvatná, že určitě stojí na návštěvu.

Národní park Krka

Národní park leží v severní Dalmácii a je hojně navštěvovaný pro svou soustavu peřejí, kaskád a vodopádů, pod kterými se můžete také vykoupat. K nejznámějším a zározeň nejmohutnějším vodopádům patří Skradinské vodopády, Rošský vodopád (Roški slap) a Manojlovac.

Plitvická jezera

I přesto, že Plitvická jezera jsou nejnavštěvovanějším místem Chorvatska, nemůžeme je opomenout. Plitvický národní park je nejstarším a největším parkem v Chorvatsku. Jezerní soustavu obklopují zalesněné kopce masivu Velika Kapela a Plješevice. Nachází se zde 140 vodopádů, 20 jeskyň a zřídel. Rozloha parku je přes 29 tis. ha, z toho 200 ha hladina jezer. Pokud chcete park projít celý, vyhraďte si dostatek času a vyražte brzy ráno ať se alespoň částečně vyhněte davům turistů.

 

2301 Zobrazení