České koláče v USA

Petra Kupská
USA
Kuchyně & zvyky

Že koláče vzešly z tradiční české kuchyně, není třeba připomínat. Alespoň jednou je vyzkoušela upéct každá hospodyňka. Plněné povidly, makovou nebo tvarohovou nádivkou, bohatě sypané drobenkou nebo jen ozdobené rozinkami a půlkami mandlí.

Víte však, ve které další zemi jsou české koláče populární? Možná vás to překvapí, je to USA!

Základ jižanské kuchyně

Koláče (anglicky kolache) milují zejména ve státě Texas, kam s sebou toto sladké pečivo přivezli čeští emigranti na přelomu 19. a 20. století.

Místní komunita udržuje tradici pečení koláčů stále živou, koláče najdete v každém pekařství. Americké ženy s českými kořeny pořádají kurzy pečení, předávají své autentické recepty a postupy dalším generacím.

Jak se řekne koláč anglicky?

Američané přijali za své nejenom samotné pečivo, ale také jeho název. Z českého slova koláče vzešlo anglické označení kolache, což znamená jeden koláč. Toto slovo se pak různě ohýbá ve snaze rozlišit, zda chcete koláč jeden nebo více.

S množným číslem slova kolache nastává drobný problém: ti, kteří se s původem slova nepárají, řeknou jednoduše po americku kolaches (dva a více koláčů). Konzervativnější menšina se snaží držet původního českého tvarosloví. Jeden koláč tak nazývají kolach, ale více koláčů už zase sklouzává do typického kolachs.

Trable při pečení

Upéct koláče podle amerického receptu by byl pro českou pekařku pořádný oříšek.

V USA se totiž v kuchyni používají tzv. imperiální jednotky. Suroviny se neodměřují v gramech a decilitrech, ale v tzv. cups, tablespoons nebo teaspoons. Také teplota trouby se neudává ve stupních Celsiových, ale Fahrenheita.

Pečení vyžaduje poměrně přesné odměření surovin, což, zejména pro nezkušené s nejistou rukou, bývá problém. Naprostá většina Američanek doma klasické kuchyňské váhy nemá, jen zmiňované cups (obdoba českého hrnku).

Schválně, zkuste si několikrát nabrat hrnkem mouku z pytlíku a pak ji převažte. Vsadím se, že vám pokaždé vyjde jiný výsledek!

Náplně do koláčů

Koláče se v Česku nejčastěji plní povidly, makovou nebo tvarohovou nádivkou. Jenže právě tyto tři suroviny nejsou v USA vůbec běžné.

Třeba takový tvaroh seženete jen v malých lokálních obchodech, zaměřených na evropské delikatesy, a to jen, když máte trochu štěstí. Namísto tvarohu se tak do náplně používají různé druhy tzv. cream cheese, které svojí strukturou připomínají naši Lučinu.

Ani mák není ingrediencí, kterou najdete v každém obchodě. Pokud už na něj narazíte, tak pouze ve formě celých zrnek, a pak zase řešíte, jak jej umlít. Sehnat mlýnek na mák v USA bývá velkou výzvou.

Švestková povidla tak, jak je známe u nás, v Americe nekoupíte. Pro náplň do koláčů se tak používají nejrůznější druhy marmelád, přičemž vede meruňková. Kdo se chce držet tradice, připraví si vlastní hustá povidla ze sušených švestek.

No a na vrch koláčů už patří drobenka tak, jak ji známe. V USA se jí říká streusel topping, případně se v české komunitě označuje staročesky posypka.

Slané koláče

Kromě sladkých kynutých dostanete v USA koláče plněné slanou náplní, a to nejen tak ledajakou.

Američané s oblibou dávají do koláčového těsta nejrůznější druhy párků a klobás. Výsledek se pak spíše podobá kynutým buchtám.

V Texasu najdete slané koláče pod označením pig in a blanket nebo klobasnik.

Až budete cestovat po USA a v pekařství narazíte na pečivo s názvem kolache, pak je nanejvýš pravděpodobné, že se jedná o český koláč. Rozhodně ochutnejte a dejte vědět, zda vám americká verze chutná víc než naše česká.

1115 Zobrazení