5 důvodů, proč jet do Malajsie, země plné kontrastů

Lenka Gazdová
Malajsie
Rady & tipy na cesty

Představte si zemi, kde na jednom místě najdete vzrostlé džungle, nádherné pláže, hory, pestrou kulturu, chrámy všech náboženství, jídlo plné barev, chutí a vůní ze všech koutů Asie a jako bonus vždy ochotné a přátelské obyvatele. Ano, to vše je Malajsie, země, kterou se vyplatí navštívit. Proč? Čtěte dále a dozvíte se, proč by Malajsie rozhodně neměla chybět na vašem cestovatelském seznamu.

Malajsie: multikulturní koktejl, který funguje

Malajsie je federativní konstituční monarchie rozkládající se na jihu Malajského poloostrova a na severu Bornea. Od 18. století až do roku 1957 byla součástí Britského impéria. V současnosti se Malajsie dělí na 13 států a 3 teritoria pod správou federace.

V zemi žije kolem 30 milionů obyvatel, z nichž většina jsou Malajci – pojem Malajec označuje muslimské obyvatele Malajsie, kdežto označení Malajsijec se používá pro všechny bez ohledu na etnický původ a náboženství.

Dalších etnických skupin je v Malajsii hned několik: největší zastoupení mají Číňané (buddhisté, taoisté) a Indové (muslimové, hinduisté), v poměrně malém měřítku se můžete setkat s původními obyvateli Orang Asli (animisté), kteří stále žijí tradičním způsobem života, nebo křesťanskými komunitami.

Aby byl národnostní mix ještě zamotanější, v průběhu času se jednotlivé etnické skupiny mezi sebou míchaly. Vznikla tak například kultura označovaná jako „Nyonya“ (Malajsko-čínská) nebo „Mamak“ (Malajští indové).

Vzhledem k velkému počtu etnik je Malajsie sekulárním státem, který zaručuje náboženskou svobodu a má dvojí soudní systém – na muslimy se vztahuje právo sharia, ostatní se řídí státním právem. Státní právo je také nadřazeno právu sharia.

Jestli se ptáte, jak tento kulturní a náboženský koktejl funguje, tak věřte, že velice dobře. Konflikty pramenící z rozdílných kultur mezi obyvateli neexistují, naopak jsou obyvatelé Malajsie na pestrost svojí země hrdí. Koneckonců, kdo by nebyl rád za tolik svátků a dnů volna s nimi spojených že?

5 důvodů, proč by Malajsie neměla chybět na vašem cestovatelském seznamu

Ještě stále nejste rozhodnutí? Níže uvedených 5 důvodů vás určitě přesvědčí, že tahle země stojí za návštěvu.

Rozmanitá příroda a treky

Malajsie se pyšní spoustou endemických druhů zvířat a rostlin, které nenajdete nikde jinde na světě. Kromě toho zde ve volné přírodě žijí sloni, tygři, tapíři, různé druhy opic a další exotická zvířata. Většinu z nich pravděpodobně jen tak neuvidíte (a některé ani nechcete), to vám ale nebrání v tom, abyste si užili rozmanitou malajskou přírodu.

V záchranné stanici v Sepilok na Borneu můžete pozorovat orangutany v jejich přirozeném prostředí, o kus dál vystoupat na nejvyšší horu Malajsie Mt. Kinabalu, pokusit se spatřit květ Rafflesie při treku v Sarawaku, v Cameron Highlands se podívat do nejvýše položeného původního deštného pralesa nebo na čajové plantáže rozprostřené na zvlněných kopcích, či zkusit štěstí a vydat se do Taman Negara na trek za pozorováním divokých zvířat. Na Borneu se také můžete plavit po řekách a na rozličných místech v Malajsii okusit adrenalin na raftu.

Rozličné náboženské památky a kultura

Jelikož je národnostní složení Malajsie opravdu pestré, máte šanci poznat hned 3 světová náboženství.

Je vám blízký buddhismus nebo taoismus? Vypravte se do Ipoh, kde najdete několik jeskynních chrámů nebo na Penang do rozsáhlého areálu Kek Lok si Temple, který je významným poutním místem pro buddhisty z celé JV Asie.

Zajímáte se o hinduismus? Podívejte se do malých chrámů v Indické čtvrti v Kuala Lumpur nebo navštivte Batu Caves – nejposvátnější hinduistickou jeskyni v Malajsii.

Líbí se vám islámská architektura? Pak nesmíte vynechat Masjid Jamek v centru Kuala Lumpur, růžovou mešitu na vodě v Putra Jaya nebo Královskou mešitu v Kuala Kangsar.

Pestrá malajská kultura se odráží nejen v náboženství, ale také v architektuře. V Malajsii najdete pozůstatky koloniálních budov, tradiční malajské dřevěné domy i moderní stavby.

Jídlo plné barev, chutí a vůní

Stejně jako je pestré národnostní složení, je pestrá i místní kuchyně. V Malajsii najdete typická malajská jídla, indickou, čínskou a arabskou kuchyni a jídla, ve kterých se střetávají vlivy všech zmíněných zemích. Kromě toho jsou zde také restaurace japonské, korejské, thajské nebo indonéské.

Vynechat určitě nemůžete night market – podvečerní až večerní trh, kde si můžete dát čerstvé ovocné džusy, různá menší slaná a sladká jídla (kuih) a některá z hlavních malajských jídel. Velice populární jsou také Nasi Campur (rýže + bufet), lokální jídelny, kde si sami nabíráte jídlo z vystavených nádob. Na podobném principu fungují také indické mamak restaurace Nasi Kandar, které vás dostanou na bohatou chuť omáček.

A co rozhodně musíte v Malajsii ochutnat? Mezi hlavní malajská jídla patří Laksa (bílé kulaté rýžové nudle ve vývaru z krevet), a to buď ve verzi Curry Laksa (s kokosovým mlékem) nebo Asam Laksa (bez kokosového mléka, kyselejší), Rendang (maso vařené v kokosovém mléce, kokosové pastě, citronové trávě, kafírových listech a koření), Nasi Lemak (kokosová rýže, ančovičky, arašídy, vejce, smažené kuře marinované v kokosovém mléce), Mee Goreng a Nasi Goreng (smažené nudle a smažená rýže), Satay (maso na špejli podávané s arašídovou omáčkou), Roti Canai (placky s curry omáčkou, podávané k snídani), Curry Ayam (nejklasičtější malajské curry s kokosovým mlékem a základem z koření jako je skořice, badyán, kardamom a hřebíček), Samosa (taštičky s různými náplněmi), Char Kuey Teow (ploché rýžové nudle) nebo Nasi Ayam (kuře s rýží a dvěma druhy omáček).

Úžasné pláže, potápění a šnorchlování

Kde jinde si – po všem poznávání a trecích – odpočinout než na pláži? A Malajsie má rovnou několik plážových destinacích, od rušnějších po klidnější. Jednou z nejoblíbenějších je Langkawi, kde najdete, kromě největší atrakce Sky Bridge, dlouhé pláže, noční život, vodopády, treky i chrámy. Navíc se odsud za dvě hodiny jízdy lodí dostanete na thajské Koh Lipe, které se pyšní křišťálově průzračnou vodou.

Mezi o poznání klidnější ostrovy patří Tioman, Pangkor, Kapas, Redang a Perhentian. Posledním jmenovaným Perhentian Islands se zcela právem přezdívá malajské Maledivy – voda je zde křišťálově čistá a podmořský život velice bohatý, ideální pro potápění či šnorchlování. Potápět se lze i na Tioman nebo na Borneu, kde najdete některé z nejvyhlášenějších potápěčských destinací.

Příjemní a ochotní místní obyvatelé

Celou dovolenou vás budou provázet úsměvy a ochota zdejších lidí. Bez ohledu na náboženství či etnickou příslušnost se v Malajsii setkáte s dobře naladěnými obyvateli, kteří neváhají podat pomocnou ruku kdykoli je potřeba. Navíc i v těch nejvíce turistických destinacích je minimální riziko podvodů a krádeží, takže se zde budete cítit vždy bezpečně. Výjimky ale potvrzují pravidlo a tak na své cestě nezapomeňte dodržovat základní bezpečnostní opatření.

1152 Zobrazení