3 důvody, proč se letos vydat na Maltu

Alžběta Šírková
Malta
Rady & tipy na cesty

Do hledáčků cestovatelů se v poslední době dostává Malta. Ostrov ve Středozemním moři a zároveň nejmenší stát Evropské unie nabízí nespočet památek, stabilní počasí i jedinečnou architekturu.

Po stopách historie

Milovníky historie nadchnou megalitické chrámy Hagar Qim a Mnajdra z období pravěku, jejich stáří se odhaduje na více než 5 tisíc let. Obě mohutné stavby jsou starší než egyptské pyramidy a jsou vytvořené ze skalních bloků vážících několik tun. Jaká civilizace stojí za jejich vznikem, historici dodnes netuší. Zbyly po ní jen tyto stavby, které mohly sloužit nejen jako stavby náboženské, ale i jako věštírny. 

Nenechte si ujít ani hlavní město Valletu postavené stoupenci řádu maltézských rytířů v 16. století. Mezi nejznámější památky patří Palác velmistrů a katedrála sv. Jana se slavným obrazem Stětí Jana Křtitele od italského mistra Michelangela di Caravaggia. Ve městě narazíte i na velké množství kostelů vystavěných v barokním slohu.

Architektura…

K Valletě ale také patří domy s vysunutými dřevěnými balkóny, které hýří barvami a patří mezi nejfotografovanější objekty. Barevné balkóny tu vznikly vlivem arabské architektury. Arabové Maltu obléhali od 9. do 11. století.

Svůj vliv tu zanechali i Britové. Najdete tu červené telefonní budky, poštovní schránky typické pro Velkou Británii nebo sochu královny Viktorie. Malta byla totiž téměř 200 let britskou kolonií. Dodnes se tu také jezdí vlevo.

Stabilní počasí

Turisté na Maltu míří i kvůli stabilnímu počasí. Slunce tu svítí 300 dní v roce a má velkou sílu. Na procházky městem se proto vyzbrojte kšiltovkou, slunečními brýlemi a zásobou pití. Křišťálově čisté moře vás ale příjemně osvěží. Pokud chcete zažít opravdu snové koupání, vyrazte na malý ostrov Comino patřící Maltě. Díky tomu, že je tu jen jediný hotel, zachoval si ostrov přírodní ráz. Dech vám rozhodně vezme tyrkysová barva moře. Na Comino se pořádají jednodenní výlety, tak se připravte na to, že sami tu rozhodně nebudete. Ale i tak to stojí za to.

1020 Zobrazení