13 + 2 zážitků a míst, které byste si neměli nechat ujít v Kuala Lumpur

Lenka Gazdová
Malajsie
Rady & tipy na cesty

Zářící Kuala Lumpur je obvyklým vstupním bodem pro cesty do Malajsie. Rozhodně byste ho však neměli odsunout do kategorie „jen přestup“ a pokračovat dále bez zastávky. Proč? Kuala Lumpur je typickým asijským velkoměstem se všemi klady a zápory, které se k této definici pojí. Nabídne vám zážitky s nádechem luxusu, moderní architekturu a služby na nejvyšší možné úrovni, obchodní domy plné butiků těch nejdražších značek, historické budovy z koloniálního období, mešity jako z pohádky, buddhistické a hinduistické chrámy, chutný a levný street food a trhy, Indickou a Čínskou čtvrť, které zastupují tradiční Asii, a úžasně pestrou multikulturní společnost.

Top místa a zážitky v Kuala Lumpur

1. ubytování se střešním bazénem a výhledem na město

Ubytování s bazénem vám poskytne příjemné ochlazení po poznávání města. Bazén umístěný na střeše navíc zprostředkuje nádherné výhledy na Kuala Lumpur ve dne i v noci. Jedinečný a nezapomenutelný zážitek, u nějž se nemusíte obávat o cenu – hotely a apartmány se střešními bazény, které jsou o něco dále od centra, můžete najít za cenu od 600 Kč/noc.

2. Petronas Towers + KLCC park

Kdo by neznal symbol a dominantu nejen Kuala Lumpuru ale i celé Malajsie? Petronas Towers jsou úchvatné ve dne a ještě úchvatnější s nočním nasvícením. Do věží lze zajít na vyhlídku, park za věžemi zase poskytne prostor pro relax v rozpáleném městě a večer nadchne krásně osvětlenou fontánou.

3. Menara Kuala Lumpur

Další budovou, která dotváří panorama města, je věž vysílače. Budete z ní mít panoramatický výhled nejen na Petronas Towers a pokud vám nechybí odvaha, můžete vstoupit na prosklenou vyhlídkovou plošinu a vidět ruch města přímo pod svýma nohama.

4. Heli bar

Sérii „krásné výhledy“ uzavírá Heli bar nacházející se v centru města. Ideální čas k návštěvě je při západu slunce, který si můžete vychutnat u dobré večeře nebo jen tak se sklenkou vína v ruce. Od 21:00 je zde vyžadován společenský dress code, do 21:00 sem můžete klidně v kraťasech a žabkách.

5. Masjid Jamek + River of Life

Mešita Masjid Jamek jakoby vypadla z pohádek Tisíc a jedna noc. Bílá měšita s obloukovými sloupy a věžičkami je obklopena řekou a fontánami. V noci můžete nedaleko ní vidět krásně nasvícenou vodní a světelnou show River of Life.

6. Čínská čtvrť

Čínská čtvrť zastupuje v pulzujícím moderním velkoměstě tradiční Asii. Červené papírové lucerny rozvěšené napříč ulicí, stánky s exotickým ovocem a více či méně lákavým jídlem, obchůdky se suvenýry i spoustou podivných asijkých kýčů. Pokud zde chcete nakupovat, připravte se na nutnost smlouvat.

7. Indická čtvrť

Podobně jako ta Čínská je i Indická čtvrť tak trochu jiným světem v chaotickém městě. Pestrobarevná architektura, hinduistické chrámy, obchody s tradičními sárí a kořeněné vůně linoucí se z restaurací jsou vítaným únikem z uspěchaného moderního centra.

8. Central Market

Nedaleko Čínské čtvrti leží Central Market, ve kterém najdete obchody se suvenýry a stánky se skvělým malajským jídlem. I zde se při nákupu suvenýrů připravte na smlouvání stejně jako v Čínské čtvrti.

9. Chow Kit Market

Chow Kit je oproti Central Marketu více lokální. Místní si sem chodí nakupovat ovoce, zeleninu, čerstvé ryby a maso a již hotové pokrmy. Kromě jídla zde najdete také stánky s oblečením a doplňky. Zboží je zde levnější, pokud však uznáte za vhodné, můžete i zde smlouvat.

10. Putra Jaya

Moderní čtvrť jižně od centra Kuala Lumpur je plná architektonicky zajímavých moderních i historických budov. Největší atrakcí je mešita v narůžovělé barvě, která je postavená na vodě. Čtvrť je v půli cesty mezi letištěm a centrem Kuala Lumpur, je tedy skvělým místem pro návštěvu v případě, že v Kuala Lumpur jen přestupujete a máte pouze pár hodin času.

11. Batu Caves

Vápencová jeskyně, ke které vedou příkré barevné schody na jejichž úpatí stojí socha tamilského boha Murugana a všude se prohánějí drzé opice, je jedním z nejoblíbenějších turistických míst v Kuala Lumpur. Jeskyně jsou významnou hinduistickou svatyní a jako takové jsou hlavním centrem festivalu Thaipusam. Spíše než s přírodou však počítejte s davy lidí a to nejen ve svátek.

12. chrám Thean Hou

Jeden z největších a nejstarších buddhistických chrámů v jihovýchodní Asii leží jihozápadně od centra Kuala Lumpur. Díky poloze na kopci si zde vychutnáte nejen chrámovou atmosféru, ale také výhledy do okolí.

13. budova Sultána Abdula Samada

Budova Sultána Abdula Samada leží nedaleko Merdeka square (Náměstí nezávislosti). Vystavěna byla v 19. století a design je charakterizován jako Maurský nebo také „Indo-Saracenic“ a „Neo-Mughal“. Laicky řečeno jde o mix indické, islámské a britské architektury. Budova a náměstí před ní jsou každoročně dne 31.8. hlavním dějištěm oslav Dne nezávislosti.

+ 14. projížďka metrem/nadzemkou

Nejen pro milovníky vlaků může být jízda metrem, které v určitých úsecích vyjíždí nad zem, úchvatným zážitkem. Nadzemní dráha vinoucí se centrem města mezi historickými a moderními budovami je zajímavá přes den a ještě více v noci, kdy se město rozzáří milionem barevných světel.

+ 15. parky, zahrady, vodopády a muzea

Stále ještě nemáte dost a chtěli byste vidět další místa v Kuala Lumpur a okolí? Kromě výše uvedených atrakcí je ve městě Botanická a Zoologická zahrada, krásně upravené parky a muzea. Pokud si vyjedete kousek za město, můžete si odpočinout v přírodě u vodopádů. Pěkné jsou například Jeram Toi jihovýchodně od města, národní park Selangor, který leží severně od centra Kuala Lumpur, nebo Perdik, Lepoh a Sungai Gabai, které leží severovýchodně od centra. Vzhledem k blízkosti města však počítejte s vyšším počtem návštěvníků.

Zajímají tě ještě další informace o Kuala Lumpur? Kde se ubytovat, jak je to ve městě s dopravou nebo co všechno se tam dá dělat? Další informace si můžeš přečíst zde.

Základní informace o Malajsii

Česká republika má s Malajsií bezvízový styk. Při příletu dostanete do pasu razítko, které vás opravňuje k turistickému pobytu na 90 dní. Pozor, je to 90 dní, ne 3 měsíce. Chcete-li být v Malajsii déle, je možné vyjet za hranice a zase se vrátit (tzv. visa run). Minimální doba, po kterou je nutné zůstat mimo Malajsii než se budete moci vrátit, je 1 týden.

Oficiální měnou je Malajský ringgit, zkratka MYR nebo RM. Jeden Malajský ringgit je přibližně 5,40 – 5,70 Kč dle kurzu. Vybrat si můžete z bankomatu nebo si přivézt Eura či dolary, které zde vyměníte. Za výběr z bankomatu se neplatí poplatek místní bance, platíte pouze vaší české bance dle podmínek vaší karty. Maximálně lze vybrat 1 500 ringgitů. Na některých malých ostrovech bankomaty nejsou nebo je jich málo.

Očkování pro cesty do Malajsie není povinné žádné, pouze pokud byste přijížděli ze země, kde se vyskuje žlutá zimnice, musíte na ni být očkovaní. Doporučený cestovatelský základ je žloutenka A + B a břišní tyfus. To zda se bude nebo nebudete očkovat je zcela na vašem rozhodnutí a zodpovědnosti.

Převládajícím náboženstvím (65 %) je islám, na turisty se však žádná nařízení ani omezení nevztahují. Bez problémů zde koupíte alkohol a zahalování žen není nutné. Nicméně je doporučeno respektovat kulturu a nechodit do restauracích v bikinách a v méně turistických oblastech vynechat mini kraťasy a tílka na ramínka.

Nelegální jsou měkké i tvrdé drogy, jejichž konzumace a držení se řídí velice tvrdými postihy.

Další informace o Malajsii si můžete přečíst zde.

Zajímají vás akční letenky? Podívat se na ně můžete zde.

 

4541 Zobrazení